Saturday, March 14, 2009

::Demam Campak::


Tanda2 Campak..??
  • mata merah, bengkak
  • batuk(kerana bintik2 dah keluar kat dlm)
  • peluh berbau hanyir..
  • bg kanak2.. menangis lebih..

*jgn makan ubat utk menurunkan panas badan, biarkan panas tersebut sekurang2 nya 3 hari, kerana utk tidak campak td terbantut...
*selepas 3 hari, campak akn keluar(bintik2 merah)..
*Jika x dpt tahan ngan kepanasan badan td, gunakan kain yg lembap, dan lap kn ke badan, d bawah ketiak atau letak kn d atas dahi...

Cara Merawat:
  • selepas campak keluar.. guna kan cara berubat ini..
  • Bg pesakit minum air kelapa(bukan kelapa gading @ kuning), dgn makan sedikit isi kelapa utk beberapa hari..
  • Baca kn doa pada bahan dan air kelapa..
  • Mesti mandi dgn kadar yg agak banyak, mandi dgn pelahan, dari kaki dan naik ke atas.. akhir sekali baru lah kepala..
Tanda Campak telah habis..
  • ade bintik2 merah d tapak kaki
Klu x tahan gatal:
  • Jika x tahan akibat campak yg keluar dgn banyak..
  • Guna kan daun mamu..
  • letak kn d bawa bantal, tilam, katil..
  • masuk kn daun mamu dan pecah2 kn daun tersebut ke dlm timba, isi kan air dan mandi dgn air tersebut..
Pantang larang:
  • X bleh kena air hujan.. (akn meninggal kn parut hitam)
  • X bleh mandi laut (selama 6 bulan)
Bg menghilang kan parut hitam:
  • daun asam jawa & bedak sejuk asli..
  1. tumbuk hingga lumat daun asam jawa td & campurkan dgn bedak sejuk..
  2. sapu kan d satu badan pada waktu malam sebelum tidur..
  3. pada pagi nya, mandi dgn air yg telah d doa kn..
  4. Bt 3 kali sehari
  5. selama 3 hari...
InsyaAllah, campak akn sembuh dan parut akan hilang... semoga Allah menyembuh kan kita semua..

ayat yg perlu d baca:
  1. Al-Fatihah
  2. Selawat Syifa
  3. lau anzalna.... (surah Al-Hasyr 21~24)

5 comments:

  1. update2..cepat2..bg contoh penyakit yg ubat die pelempang...huhuhu

    ReplyDelete
  2. ubat pelempang??

    hah.. tue utk ko yg SENGAL..

    hahahahhaa... tue mmg baik klu kena ubat pelempang...

    ReplyDelete
  3. makanan bergoreng bleh mkan?

    ReplyDelete
  4. tolong2 ni first day aku kena campak...panik gila ni dh tua bangka baru kena...mak aku ckp tkleh mandi..btul ke? huhu... aku kalo tk mandi 2-3 kali sehari tk sah..cmna nie??

    ReplyDelete
  5. anak aku baru phase 1 kena campak smlm. then pagi tadi baca buku Ust Dr Haron Din, semua contents di atas tu ada dlm buku dia. Dlm buku tu juga kata ada hadis ttg demam (trmasuk demam campaklah)dtgnya dr bahan api neraka,maka sejukkanlah dgn air. Berdasarkn hadis inilah kita di suruh mandi byk2. Wallaualam.rosliaj.

    ReplyDelete